Nová dráma – ocenenie pre Spišské divadlo

Šeptuchy získali na festivale Cenu bratislavského diváka

Spišské divadlo (SD) získalo na divadelnom festivale Nová dráma / New drama s inscenáciou Šeptuchy Cenu bratislavského diváka. Toto kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja sa na prestížnom festivale v Bratislave predstavilo prvýkrát vo svojej histórii. „Je to pre nás veľké ocenenie, ktoré nás zároveň motivuje pokračovať v ceste, na ktorú sme pred časom nastúpili. Sme nadšení, že našu tvorbu oceňujú aj diváci z Bratislavy,“ konštatuje riaditeľ SD Radovan Michalov.  

Inscenácia, ktorá mala premiéru v decembri 2023, bola umelecky najambicióznejším  projektom aktuálnej divadelnej sezóny SD. Úspešný román Aleny Sabuchovej, ktorý v roku 2020 získal cenu Anasoft litera, zdramatizovala Lucia Mihálová. Kreatívny tím pod vedením skúsenej režisérky Mariany Luteránovej tvorili výrazné divadelné osobnosti z celého Slovenska. Dramaturgom predstavenia je Miro Dacho, kostýmy pripravila Alžbeta Kutliaková, autorom scény je Juraj Poliak a hudbu zložil Martin Husovský. V inscenácii účinkuje celý 14-členný umelecký súbor.

Šeptuchy sú príbehom o boji tradícií a moderného sveta, o beznádeji, ktorá však nedovolí ľuďom odísť. Emotívny príbeh dvoch maturantiek zo zabudnutého regiónu Podlasie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom si získal priazeň divákov festivalu, ktorí rozhodli o udelení Ceny bratislavského diváka práve pre spišskonovoveské Šeptuchy. Cenu GRAND PRIX 20. ročníka festivalu Nová dráma / New drama získalo Divadlo Ludus s inscenáciou História istého násilia. 

Jednu z hlavných postáv dvoch priateliek, Alinu, stvárnila Petra Dzuriková, ktorú ocenenie mimoriadne teší: „Som rada, že práve naše divadlo sa s touto inscenáciou predstavilo na festivale Nová dráma / New drama a mohli sme ukázať divákom v Bratislave, že aj v našom divadle dokážeme urobiť kvalitnú inscenáciu. Je za tým veľa úsilia, či už po hereckej alebo technickej stránke. Celému tvorivému tímu patrí jedno veľké ďakujem, rovnako ako hercom a technikom. Prajem tejto inscenácii ešte veľa úspechov.“ Druhú priateľku – hrobárovu dcéru Dorotu, hrá najmladšia členka umeleckého súboru, Kristína Kotarbová. „Som rada, že môžem byť súčasťou tohto jedinečného projektu a spolu so Spišským divadlom zažívať tento výnimočný okamih,“ povedala po ocenení ani nie 23-ročná herečka. 

Od premiéry ponúklo divadlo svojim návštevníkom Šeptuchy už 11-krát a predstavenie doteraz videlo viac ako 2 000 divákov. V júni odohrá umelecký súbor úspešnú inscenáciu na domovskej scéne ešte dvakrát a túto sezónu uzatvorí vystúpením na jednom z najvýznamnejších divadelných festivalov na Slovensku – Dotyky a spojenia. Šeptuchy si diváci budú môcť pozrieť v utorok 25. júna v Martine. Výberový nesúťažný divadelný festival je najväčšou prehliadkou najnovšej tvorby profesionálnych divadiel na Slovensku. 

***

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne divadlo s činohernou a alternatívnou scénou a dvoma hracími priestormi. V aktuálnej 33. divadelnej sezóne uviedlo SD zatiaľ tri premiéry. Inscenáciu Šeptuchy, kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky Edith, a komédiu Okuliare Eltona Johna. Do konca sezóny pripravuje divadlo ešte premiéru poetickej komédie Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie v réžii Michala Spišáka, ktorá sa uskutoční v piatok 31. mája.

Autor foto: Robert Tappert

Veronika Fitzeková, hovorkyňa SD