Spišské divadlo sa predstaví v Bratislave

Aktuálnu sezónu ukončí divadlo na prestížnych festivaloch

Spišské divadlo (SD), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, sa tento týždeň predstaví na prestížnom divadelnom festivale Nová dráma v Bratislave. Inscenácia úspešného románu Šeptuchy Aleny Sabuchovej, ktorá mala premiéru v decembri 2023, bola najvýznamnejším projektom aktuálnej divadelnej sezóny SD.


Divadlo zo Spiša má v Bratislave festivalovú premiéru. „Na Novú drámu bolo divadlo nominované po prvýkrát. Je to pre nás mimoriadna udalosť,“ neskrýva spokojnosť riaditeľ SD Radovan Michalov a dodáva: „Pri dramatizácii tohto oceňovaného románu sme vystúpili z komfortnej zóny. Chceli sme divákom ponúknuť niečo iné a ukazuje sa, že to bol krok správnym smerom.“


Divadlu sa podarilo vyskladať veľmi kvalitný kreatívny tvorivý tím z výrazných divadelných osobností z externého prostredia pod vedením skúsenej režisérky Mariany Luteránovej. V inscenácii účinkuje celý umelecký súbor, pričom hlavné postavy dvoch priateliek stvárnili Petra Dzuriková ako Alina a Kristína Kotarbová ako Dorota.


Šeptuchy sú priesečníkom mnohých svetov


Citlivý emotívny príbeh dvoch dospievajúcich dievčat napĺňa podstatu festivalu Nová dráma, ktorou nie je len prezentácia inscenácií, ale aj stimulácia kreatívnej tvorby o témach rezonujúcich v okolitom svete. Odohráva sa v búrlivých deväťdesiatych rokoch v zabudnutom regióne Podlasie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom, kde sa prelína pohanstvo s kresťanstvom, vládnu v ňom dávne legendy a neponúka žiadnu ambicióznu budúcnosť.


Ako pripomína umelecký šéf divadla Viktor Kollár román Šeptuchy aj jeho divadelná adaptácia sa aktuálnym spôsobom dotýkajú tém, ktoré súvisia prakticky s každým regiónom lokalizovaným mimo centra. „Šeptuchy predstavujú priesečník mnohých svetov – konzumného a mystického, kresťanského a pohanského, prítomného a minulého, sveta živých a mŕtvych. Je tam prítomný humor, ktorý človek potrebuje, ale aj krutosť toho sveta. Rozmedzie všetkých svetov a prekračovanie hraníc je kľúčovou témou inscenácie Šeptuchy. Napĺňa našu ambíciu prinášať nové témy a nové pohľady.“ 


Súťažná prehliadka najlepších inscenácií súčasnej drámy sa koná od 13. do 18. mája vo viacerých divadelných a kultúrnych priestoroch v Bratislave. Spišské divadlo odohrá inscenáciu Šeptuchy v utorok 14. mája v Dome kultúry v Zrkadlovom háji.



Divadlo ukončí sezónu na festivale v Martine


Umelecký súbor tesne pred koncom sezóny vycestuje do Martina, kde sa zúčastní na jednom z najvýznamnejších divadelných festivalov na Slovensku – Dotyky a spojenia. Výberový nesúťažný divadelný festival je najväčšou prehliadkou najnovšej tvorby profesionálnych divadiel na Slovensku. Dramaturgická rada festivalu vyberá najzaujímavejšie, najpodnetnejšie a umelecky najodvážnejšie diela, ktoré vznikli na Slovensku za posledný rok. V tomto roku do hlavného programu zaradila aj spišskonovoveské Šeptuchy


19. ročník divadelného festivalu Dotyky a spojenia sa uskutoční od 24. do 29. júna v Martine. 

Spišské divadlo sa divákom predstaví v utorok 25. júna.


***


Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne divadlo s činohernou a alternatívnou scénou a dvoma hracími priestormi. V aktuálnej 33. divadelnej sezóne uviedlo SD zatiaľ tri premiéry. Inscenáciu Šeptuchy, kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky Edith, a komédiu Okuliare Eltona Johna. Do konca sezóny pripravuje divadlo ešte premiéru poetickej komédie Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie v réžii Michala Spišáka, ktorá sa uskutoční v piatok 31. mája.


Autor foto: Robert Tappert

Veronika Fitzeková, hovorkyňa SD